Rioolratten

Komt u in of om het huis een rat of meerdere ratten tegen, zijn de vuilniszakkenregelmatig kapot gebeten, neemt de kat wel eens een rat mee naar huis, zijn kranten in de kruipruimte kapot gevreten tot snippers, komt u rattenkeutels tegen, worden elektra kabels aangevreten of heeft u rond het huis gegraven gaten gezien van ongeveer 5 tot 10 centimeter? Dit alles duidt op de aanwezigheid van ratten.

De aanwezigheid van (riool)ratten kan duiden op rioolproblemen. Rioolratten ofwel bruine ratten zijn goede zwemmers en voelen zich dan ook thuis in het riool. Wanneer door veroudering breuken ontstaan in het riool kunnen de ratten naar buiten komen. Dit is wanneer u de aanwezigheid van de ratten opmerkt. U kunt zelf proberen om van de ratten af te komen met behulp van hieronder genoemde tips. Maar als de oorzaak daadwerkelijk een kapotte riolering is, dan zal de enige efficiënte oplossing zijn om de kapotte riolering zo snel mogelijk te laten vervangen. Op deze manier voorkomt u dat een paar ratten in korte tijd zullen veranderen in een rattenplaag.

Rioolratten: de bruine rat

De bruine rat is stevig gebouwd en is te herkennen aan zijn stompe snuit, dikke vacht en duidelijk zichtbare oren. De meeste ratten zijn grijsbruin, maar maar er komen allerlei variaties voor (van zwart tot bruin). Zonder staart is de bruine rat ongeveer 21 tot 29 centimeter groot. De staart zelf is nog eens ongeveer 15 tot 23 centimeter lang. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.

Ratten zijn echte alleseters. Aangezien mensen erg veel voedsel weggooien leven ratten graag in hun nabijheid. Ze halen hun voedsel dan voornamelijk uit vuilniszakken en kliko’s. Ratten kunnen zich ook enorm snel vermenigvuldigen. Wanneer je dus niets aan de ratten doet kunnen een paar ratten al snel veranderen in een rattenplaag. Om een rattenplaag te voorkomen kunt u gebruik maken van rattengif of ratten vallen. Helaas is gebleken dat deze niet goed werken omdat ze enerzijds de vallen mijden of anderzijds resistent zijn tegen het gif. Aangezien deze middelen in de praktijk niet blijken te werken is het raadzaam juist de oorzaak van de rattenoverlast zo snel mogelijk op te sporen. Het advies is daarom de riolering te laten inspecteren op breuken, scheuren en/of verzakkingen en eventuele noodzakelijke rioolreparaties zo snel mogelijk te laten uitvoeren.

Rioolratten: preventie

Ratten kunnen worden geweerd door deze simpele maar efficiënte tips op te volgen:

  • Geen etensresten buiten zetten
  • Goede en goed sluitende vuilnis bakken of kliko’s
  • Goede hygiëne: opslag en verwijderen van afval
  • Goede bouwkundige voorzieningen: goed sluitende deuren, smalle ventilatieroosters, een goed werkende en gesloten riolering, goed afgesloten afvoerputjes en goed aangesloten regenwater afvoerbuizen aan de gevel van de woning etc.

Bovenstaande tips kunnen helpen om het aantal ratten te beperken. Helaas zullen deze tips in combinatie met eventuele bestrijdingsmiddelen alleen maar een vorm van symptoom bestrijding zijn.

 

Wilt u echt van de ratten af?

Dan is het belangrijk om uw riolering te laten controleren en een eventuele kapotte riolering te laten vervangen. Hiervoor kunt u bij de door ons aangedragen professional altijd vrijblijvend advies en een prijsopgave opvragen.